Mitől függ egy weboldal gyorsasága?

És miért fontos, ha gyors egy weboldal? Nem is gondolnánk, hogy weboldalunk teljesítménye milyen nagy mértékben járul hozzá a Google találati listáján elfoglalt helyezésünkhöz.

Több tényezőtől függ weboldalunk gyorsasága. A szerver teljesítménye alapvető fontosságú. A memória, processzor kapacitása mellett nagyon nem mindegy, hogy mekkora a “szerver load”, vagyis az átlagos terhelés. Ez azt jelenti, hogy a 100%-os  teljesítményből mekkora erőforrás áll rendelkezésre az új folyamatokra. Ezt nagymértékben befolyásolja a weboldalak megjelenítésének sebességét. Egy üres szerveren ez nagyjából 0.X, vagyis közel nulla – nyílván a szerver működéséhez, az operációs rendszer és a háttérfolyamatok működtetéséhez is kell némi erőforrás. Mindazonáltal elmondható, hogy  minél több weboldal fut egy szerveren, a load, vagyis a kihasználtság egyre növekszik. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen processzor és memória van a szerverben, hiszen minél gyorsabb egy gép, annál több folyamat futtatható rajta egy időben. Lényegében a szerver terheltsége döntően befolyásolja a weboldalunk sebességét, hiszen ha a feladatokat a szerver nem tudja időben futtatni, akkor pl. a mi weboldalunk lehívásának “parancsát” sorba állítja, és ez akár több másodperces késlekedést is okozhat.

Azután ott van a hálózat. Csakúgy, mint például az otthoni böngészéskor, a sebességet befolyásolja az is, hogy mennyire gyors az internet sebessége. Vagyis nem mindegy, hogy az adatközpont, ahol a kiszolgáló szerver elhelyezésre kerül, az milyen hálózatokhoz, milyen kapacitással csatlakozik.

Visszatérve a szerverhez, döntő fontosságú, hogy a tárolt adatokat, például a weboldalunk tartalmát milyen gyorsan tudja lehívni a szerver a tárolóból, például a merevlemezről. Ez  jelentős különbséget is mutathat, az alkalmazott technológiától függően. Egy NVMe SSD lemez olvasási sebessége 2000 MB/s, mígy egy SSD 550 MB/s, egy hagyományos SATA kb. 150 MB/s sebességre képes, ami azt jelenti, hogy egy másodperc alatt ennyi MB adatot tud “lehívni”.

Végül, de nem utolsósorban az operációs rendszer, illetve a Cache használat is gyorsítani tud a folyamaton. A cache lényegében megkönnyíti az adatlehívást olyan módon, hogy a honlapmotornak nem kell programot futtatnia ahhoz, hogy megjelenítse a weboldal tartalmát, hanem eltárolja a program “végeredményét”, azt a kódot, amit azonnal elküld a böngészőnknek. Ez a megspórolt idő akár másodpercekben is mérhető. Talán a legjobb megoldást, amelyet a TárhelyDigital is alkalmaz, az a Litespeed.

Egyrészt, a weboldalakat nem az Apache állítja elő, hanem maga a Litespeed. Ez a technológia jelentős ugrás a sebesség tekintetében. Másrészt, a legnépszerűbb honlapmotorok, mint a WordPress rendelkezik Litespeed Cache összetevővel (addon), amely a Litespeed-del együttműködve hihetetlen sebességű weboldalak lehívására képes.