Mennyi honlap futtatható egy tárhelyen?

Kérdésre kérdéssel válaszolunk. Fontos, hogy mekkora a várható forgalma a honlapnak, mekkora az erőforrás igénye, és használ-e gyorsítótárazást. Azért az elmondható, hogy általában egy-két honlapnál többet nem érdemes egy klasszikus webtárhelyen üzemeltetni, jöjjenek a részletek.

A tárhelyek úgy lettek kialakítva, hogy optimálisan 1-2 weboldalt szolgálnak ki biztonsággal. Nyilván, az erőforrások megfelelő elosztása miatt a legtöbb szerveren korlátozottak a kapacitások: senki sem örülne, ha egy rosszul beállított, ámde népszerű weboldal miatt a szerveren lévő többi honlap teljesítményében lassulás következne be. Ezért egy átlagot némileg meghaladó korlátot szokás beállítani a szervereken, azt, hogy egy időben (másodpercben) mennyi oldallehívás történjen, memóriahasználat, sávszélesség, óránkénti levélküldés, stb. (a cPanel, a Cloudlinux vagy a Litespeed is korlátozásokat használhat).

Ezek a limitek nem weboldalanként, hanem tárhelyenként értendők, vagyis ugyanannyi erőforrással gazdálkodik valamennyi honlapunk.

Érdemes tehát megvizsgálnunk a várható forgalmat, rendszeresen figyelni az erőforrás statisztikát (mondjuk a cPanelben), és ha szükséges (mondjuk azért, mert gyakorta átlépjük a limitet), biztosítsunk honlapjainknak külön tárhelyet.